1.What do you mean by data communication?
Ans: It is the exchange of data
between two
devices via some form of transmission medium such as wire cable. The
communicating system must be part of a
communication system
made up of a combination of hardware and software.The effectiveness of a data
communication system depends on three fundamental characteristics: delivery,
accuracy and timeliness.
2.What is simplex?
Ans: It is the mode of communication between two devices in
which flow of data is unidirectional. i.e. one can transmit and other can
receive.
E.g. keyboard and monitor.
3.What is half-duplex?
Ans: It is the mode of communication between two devices in which flow of data
is bi-directional but not at the same time. ie each station can transmit and
receive but not at the same time.
E.g walkie-talkies are half-duplex system.
4.What is full duplex?
Ans: It is the mode of communication between two devices in
which flow of data is bi-directional and it occurs simultaneously. Here signals
going in either direction share the capacity of the link.
E.g. telephone
5.What is a network?
Ans: It is a set of devices connected by communication links.
A node can be a computer or any other device capable of sending and/or receiving
data generated by other nodes on the network.
6.What is distributed processing?
Ans: It is a strategy in which services provided by the
network reside at multiple sites.
7.What is point to point connection?
Ans:It provides a dedicated link between two devices. The
entire capacity of the link is reserved for transmission between the two
devices
e.g. when we change the TV channels by remote control we establish a point to
point connection between remote control and TV control system.
8.What is multipoint connection?
Ans: In multipoint connection more than two specific devices
share a single link.
Here the capacity of the channel is shared either separately or temporally.
9.What is a topology?
Ans: Topology of a network is defined as the geometric
representation of the relationship of all the links and linking devices (node)
to one another.Four basic topologies are star, bus, ring and mesh.
Star – Here each device has a dedicated point to point link only to a central
controller called hub.
Bus -It is multipoint. One long cable acts as a backbone to link all the
devices in the network.
Ring -Here each device has a dedicated point to point connection only with the
two devices on either side of it.
Mesh -Here every device has a dedicated point to point link to every other
device.
10.Define LAN, MAN and WAN.
Ans: LAN- A local area network (LAN) is a privately owned and
links the devices in a single office, building or campus.
It allows resources to be shared between personal computers and work stations.
MAN- A metropolitan-area network (MAN) spreads over an entire city.
It may be wholly owned and operated by a private company, eg local telephone
company.
WAN – A wide area network (WAN) provides long distance transmission of data,
voice, image and video information over large geographic areas that comprise a
country, a continent or even whole world.
11.Define internet?
Ans: It is a network of networks.
12.What is a protocol?
Ans: It is a set of rules that governs data communication. A
protocol defines what is communicated, how it is communicated, and when it is
communicated. The key elements of protocol are syntax, semantics and timing.
13.What is TCP/IP protocol model?
Ans: It is a five layered model which provides guidelines for
the development of universally compatible networking protocols.
The five layers are physical, data link, network, transport and application.
14.Describe the functions of five layers?
Ans: Physical- It transmits raw bits over a medium. It
provides mechanical and electrical specification.
Data link- It organizes bits into frames. It provides hop to hop delivery.
Network-It moves the packets from source to destination.It provide
internetworking.
Transport-It provides reliable process to process message delivery and error
recovery.
Application-It allows ti access to network resources.
15.What is ISO-OSI model?
Ans: Open Systems Interconnection or OSI model was designed by
the International Organization for Standardization (ISO) .It is a seven layer
model. It is a theoretical model designed to show how a protocol stack should
be implemented.
It defines two extra layers in addition to TCP/IP model.
Session -It was designed to establish, maintain, and synchronize the
interaction between communicating system.
Presentation-It was designed to handle the syntax and semantics of the
information exchanged between the two systems. It was designed for data
translation, encryption, decryption, and compression.
16. What is multiplexing?
Ans: Multiplexing is the process of dividing a link, the
phycal medium, into logical channels for better efficiency. Here medium is not
changed but it has several channels instead of one.
16.What is switching?
Ans: Switching in data communication is of three types
Circuit switching
Packet switching
Message switching
17.How data is transmitted over a medium?
Ans: Data is transmitted in the form of electromagnetic
signals.
18. Compare analog and digital signals?
Ans: Analog signals
can have an
infinite number of values in a range but digital signal can have only a limited
number of values.
19.Define bandwidth?
Ans: The range of frequencies that a medium can pass is called
bandwidth. It is the difference between the highest and lowest frequencies that
the medium can satisfactorily pass.
20.What are the factors on which data rate depends?
Ans: Data rate ie.how fast we can send data depends upon
i) Bandwidth available
ii) The levels of signals we can use
iii) The quality of the channel (level of noise)
21.Define bit rate and bit interval?
Ans: Digital signals are aperiodic.so instead of using period
and frequency we use bit interval and bit rate respectively.Bit interval is the
time required to send one single bit.Bit rate is the number of bit intervals
per second.
22.What is Nyquist bit rate formula?
Ans: For a noiseless channel, the Nyquist bit rate formula
defines the theoretical maximum bit rate
Bitrate=2* Bandwidth*log2L
Where Bandwidth is the bandwidth of the channel
L is the number of signal level used to represent the data
Bitrate is the bit rate in bits per second.
23.Define Shannon Capacity?
Ans: Shannon Capacity determines the theoretical highest data
rate foe a noise channel.
Capacity= Bandwidth * log2 (1+SNR)
Bandwidth is the bandwidth of the channel.
SNR is the signal to noise ratio, it is the statical ratio of the power of the
signal to the power of the noise.
Capacity is the capacity of the channel in bits per second
24.What is sampling?
Ans: It is the process of obtaining amplitude of a signal at
regular intervals.
25.Define pulse amplitude modulation?
Ans: It is an analog to digital conversion method which takes
analog signals, samples it and generates a series of pulse based on the results
of the sampling. It is not used in data communication because the series of
pulses generated still of any amplitude. To modify it we use pulse code
modulation.
26.Define pulse code modulation?
Ans: Pulse code Modulation modifies pulses created by PAM to
create a completely digital signal.
For this PCM first quantizes the PAM pulse. Quantization is the method of
assigning integral values in a specific tange to sampled instances.PCM is made
up of four separate processes: PAM, quantization, binary encoding and line
encoding.
27.What is Nyquist Theorem?
Ans: According to this theorem, the sampling rate must be at
least 2 times the highest frequency of the original signal.
28.What are the modes of data transmission?
Ans: Data transmission can be serial or parallel in mode
In parallel transmission, a group of bits is sent simultaneously, with each bit
on a separate line.In serial transmission there is only one line and the bits
are sent sequentially.
29.What is Asynchronous mode of data transmission?
Ans: It is a serial mode of transmission.
In this mode of transmission, each byte is framed with a start bit and a stop
bit. There may be a variable length gap between each byte.
30.What is Synchronous mode of data transmission?
Ans: It is a serial mode of transmission.In this mode of
transmission, bits are sent in a continuous stream without start and stop bit
and without gaps between bytes. Regrouping the bits into meaningful bytes is
the responsibility of the receiver.
31.What are the different types of multiplexing?
Ans: Multiplexing is of three types. Frequency division
multiplexing and wave division multiplexing is for analog signals
and time division multiplexing is for digital signals.
32.What is FDM?
Ans: In frequency division multiplexing each signal modulates
a different carrier frequency. The modulated carrier combines to form a new
signal that is then sent across the link.
Here multiplexers modulate and combine the signal while demultiplexers
decompose and demodulate.
Guard bands keep the modulating signal from overlapping and interfering with
one another.
32.What is TDM ?
Ans: In TDM digital signals from n devices are interleaved
with one another, forming a frame of data.
Framing bits allow the TDM multiplexer to synchronize properly.
33.What are the different transmission media?
Ans: The transmission media is broadly categorized into two
types
i)Guided media(wired)
i)Unguided media(wireless)
34.What are the different Guided Media?
Ans: The media which provides a conduct from one device to
another is called a guided media. These include twisted pair cable, coaxial
cable, and fiber-optic cable.
35.Describe about the different Guided Medias.
Ans: Twisted pair cable consists of two insulated cupper wires
twisted together. It is used in telephone line for voice and data
communications.
Coaxial cable has the following layers: a metallic rod-shaped inner conductor,
an insulator covering the rod, a metallic outer conductor (shield), an
insulator covering the shield, and a plastic cover.Coaxial cable can carry
signals of higher frequency ranges than twisted-pair cable.
Coaxial cable is used in cable TV networks and Ethernet LANs.Fiber-optic cables
are composed of a glass or plastic inner core surrounded by cladding, all
encased in an outer jacket.Fiber-optic cables carry data signals in the form of
light. The signal is propagated along the inner core by reflection. Its
features are noise resistance, low attenuation, and high bandwidth
capabilities.
It is used in backbone networks, cable TV nerworks, and fast Ethernet networks.
36.What do you mean by wireless communication?
Ans: Unguided media transport electromagnetic waves without
using a physical conductor. This type of communication is referred as wireless
communication.
Here signals are broadcaster through air and thus available to anyone who has a
device to receive it.
37.What do you mean by switching?
Ans: It is a method in which communication devices are
connected to one another efficiently.
A switch is intermediary hardware or software that links devices together
temporarily.
38.What are the switching methods?
Ans: There are three fundamental switching methods: circuit
switching, packet switching,
And message switching.In circuit switching, a direct physical connection
between two devices is created by space division switches, time division
switches or both.
In packet switching data is transmitted using a packet switched network. Packet
switched network is a network in which data are transmitted in independent
units called packets.
39.What are the duties of data link layer?
Ans: Data link layer is responsible for carrying packets from
one hop (computer or router) to the next. The duties of data link layer include
packetizing, adderssing, error control, flow control, medium access control.
40.What are the types of errors?
Ans: Errors can be categorized as a single-bit error or burst
error. A single bit error has one bit error per data unit. A burst error has
two or more bits errors per data unit.
41.What do you mean by redundancy?
Ans: Redundancy is the concept of sending extra bits for use
in error detection. Three common redundancy methods are parity check, cyclic
redundancy check (CRC), and checksum.
42.Define parity check.
Ans: In parity check, a parity bit is added to every data unit
so that the total number of 1s is even (or odd for odd parity).Simple parity
check can detect all single bit errors. It can detect burst errors only if the
total number of errors in each data unit is odd.In two dimensional parity
checks, a block of bits is divided into rows and a redundant row of bits is
added to the whole block.
43. Define cyclic redundancy check (CRC).
Ans: C RC appends a sequence of redundant bits derived from
binary division to the data unit. The divisor in the CRC generator is often
represented as an algebraic polynomial.
44. What is hamming code?
Ans: The hamming code is an error correction method using
redundant bits. The number of bits is a function of the length of the data
bits. In hamming code for a data unit of m bits, we use the formula 2r >=
m+r+1 to determine the number of redundant bits needed. By rearranging the
order of bit transmission of the data units, the hamming code can correct burst
errors.
45.What do you mean by flow control?
Ans: It is the regulation of sender’s data rate so that the
receiver buffer doesn’t become overwhelmed.i.e. flow control refers to a set of
procedures used to restrict the amount of data that the sender can send before
waiting for acknowledgement.
46.What do you mean by error control?
Ans: Error control refers primarily to methods of error
detection and retransmission. Anytime an error is detected in an exchange,
specified frames are retransmitted. This process is called automatic repeat
request (ARQ).
47.Define stop and wait ARQ.
Ans: In stop and wait ARQ, the sender sends a frame and waits
for an acknowledgement from the receiver before sending the next frame.
48.Define Go-Back-N ARQ?
Ans: In Go-Back-N ARQ, multiple frames can be in transit at
the same time. If there is an error, retransmission begins with the last
Unacknowledged frame even if subsequent frames arrived correctly. Duplicate
frames are discarded.
49.Define Selective Repeat ARQ?
Ans: In Selective Repeat ARQ, multiple frames can be in
transit at the same time. If there is an error, only unacknowledged frame is
retransmitted.
50.What do you mean by pipelining, is there any pipelining in error
control?
Ans: The process in which a task is often begun before the
previous task has ended is called pipelining. There is no pipelining in stop
and wait ARQ however it does apply in Go-Back-N ARQ and Selective Repeat ARQ.
51.What is HDLC?
Ans: It is a bit oriented data link protocol designed to
support both half duplex and full duplex communication over point to point and
multi point links.HDLC is characterized by their station type,configuration and
their response modes.
52.What do you mean by point to point protocol?
Ans: The point to point protocol was designed to provide a
dedicated line for users who need internet access via a telephone line or a
cable TV connection. Its connection goes through three phases: idle,
establishing, authenticating, networking and terminating.
At data link layer it employs a version of HDLC.
53. What do you mean by point to point protocol stack?
Ans: Point to point protocol uses a stack of other protocol to
use the link, to authenticate the parties involved, and to carry the network
layer data. Three sets of protocols are defined: link control protocol,
Authentication protocol, and network control protocol.
54.What do you mean by line control protocol?
Ans: It is responsible for establishing, maintaining,
configuring, and terminating links.
55.What do you mean by Authentication protocol?
Ans: Authentication means validating the identity of a user
who needs to access a set of resources.
It is of two types
i)Password Authentication Protocol(PAP)
ii)Challenge Handshake Authentication Protocol(CHAP)
PAP is a two step process. The user sends a authentication identification and a
password. The system determines the validity of the Information sent.CHAP is a
three step process. The system sends a value to the user. The user manipulates
the value and sends the result. The system Verifies the result.
56.What do you mean by network control protocol?
Ans: Network control protocol is a set of protocols to allow
the encapsulation of data coming from network layer protocol that requires the
services of PPP.
57. What do you mean by CSMA?
Ans: To reduce the possibility of collision CSMA method was
developed. In CSMA each station first listen to the medium (Or check the state
of the medium) before sending. It can’t eliminate collision.
58.What do you mean by Bluetooth?
Ans: It is a wireless LAN technology designed to connect
devices of different functions such as telephones, notebooks, computers,
cameras, printers and so on. Bluetooth LAN Is an adhoc network that is the
network is formed spontaneously? It is the implementation of protocol defined
by the IEEE 802.15 standard.
59.What is IP address?
Ans: The internet address (IP address) is 32bits that uniquely
and universally defines a host or router on the internet.
The portion of the IP address that identifies the network is called netid. The
portion of the IP address that identifies the host or router on the network is
called hostid.
60.What do you mean by subnetting?
Ans: Subnetting divides one large network into several smaller
ones. It adds an intermediate level of hierarchy in IP addressing.
61.What are the advantages of fiber optics cable ?
Ans: The advantages of fiber optics cable over twisted pair
cable are Noise resistance-As they use light so external noise is not a factor.
Less signal attenuation-fiber optics transmission distance is significantly
greater than that of other guided media.Higher bandwidth-It can support higher
bandwidth.
62.What are the disadvantages of fiber optics cable?
Ans: The disadvantages of fiber optics cable over twisted pair
cable are
Cost-It is expensive Installation/maintenance-Any roughness or cracking defuses
light and alters the signal Fragility-It is more fragile.
63.What are the propagation type of radio wave ?
Ans: Radio wave propagation is dependent upon frequency.There
are five propagation type.
i)surface propagation
ii)Tropospheric propagation
iii)Ionospheric propagation
iv)Line of sight propagation
v)space propagation
64.What do you mean by Geosynchronous Satellites ?
Ans: Satellite communication uses a satellite in
geosynchronous orbit to relay signals.The Satellite must move at the same speed
as the earth so that it seems to remain fixed above a certain spot..Only one
orbit can be geosynchronous.This orbit occurs at the equatorial plane and is
approximately 22,000 miles from the surface of earth.
65.What are the factors for evaluating the suitability of the media
?
Ans: The factors are
cost,throughput,attenuation,Electromagneric interference(EMI),securtty.
66.What do you mean by medium access control(MAC) sublayer.
Ans: The protocols used to determine who goes next on a
multi-access channel belong to a sublayer of the data link layer is called the
multi-access channel(MAC) sublayer.It is the buttom part of data link layer.
67.What do you mean by ALOHA ?
Ans: It is the method used to solve the channel allocation
problem .It is used for:
i)ground based radio broadcasting
ii)In a network in which uncoordinated users are competing for the use of
single channel.
It is of two types:
1.Pure aloha
2.
Slotted aloha
68.What is pure ALOHA?
Ans: It lets users transmit whenever they have data to
sent.Collision may occur but due to feedback property sender can know the
status of message.conflict occur when at one time more bits are transmitted.The
assumptions are :
i)all frame size is same for all user.
ii)collision occur when frames are transmitted simultaneously
iii)indefinite population of no of user.
iv)N=number of frames/frame time
iv)it obeys poisson’s distribution if N>1 there will be collision 0<1
69.What is slotted ALOHA?
Ans: In this method time is divided into discrete
intervals,each interval corresponding to one frame.It requires user to agree on
slot boundaries.Here data is not send at any time instead it wait for beginning
of the next slot.Thus pure ALOHA is tuened into discrete one.
70.What do you mean by persistent CSMA(carrier sense multiple
access) ?
Ans: When a station has data to send,it first listens to the
channel to see if anyone else is transmitting at that moment.If channel is busy
it waits until the station becomes idle. When collision occurs it waits and
then sends.It sends frame with probability 1 when channel is idle.
71.What do you mean by non persistent CSMA(carrier sense multiple
access) ?
Ans: Here if no one else is sending the station begins doing
so itself.However if the channel is already in use,the station does’t
continuously sense it rather it waits for a random period of time and then
repeats.It leads better channel utilization but longer delay.
72.What do you mean by p persistent CSMA(carrier sense multiple
access) ?
Ans: It applies to
slotted
channels.when a station becomes ready to send,it senses the channel.If it is
idle it transmits with a probability P,with a probability Q=P-1
It defers until the next slot.If that slot is also idle,it either transmits or
defers again with probability P and Q.The process is repeated until either the
frame has been transmitted or another station begins transmitting.
73.What is FDDI?
Ans: It is high performance fiber optic token ring LAN running
at 100Mbps over distance up 1000 stations.FDDI access is limited by time.A FDDI
cabling consist of two fiber rings.
i)one transmitting clockwise
ii)one transmitting counterclockwise
74.What is Firewalls?
Ans: It is an electronic downbridge which is used to enhance
the security of a network. It’s configuration has two components.
i)Two routers
ii)Application gateway
the packets traveling through the LAN are inspected here and packets meeting
certain criteria are forwarded and others are dropped.
75.What is Repeaters ?
Ans: A receiver receives a signal before it becomes too weak
or corrupted,regenerates the original bit pattern,and puts the refreshed copy
back onto the link.It operates on phycal layer of OSI model.
76.What is Bridges?
Ans: They divide large network into smaller components.They
can relay frames between two originally separated LANs.They provide security
through partitioning traffic.They operate on phycal and data link layer of OSI
model.
77.What is Routers ?
Ans: Router relay packets among multiple interconnected
networks.They receive packet from one connected network and pass it to another
network.They have access to network layer addresses and certain software that
enables them to determine which path is best for transmission among several
paths.They operate on phycal,data link and network layer of OSI model.
78.What is Gateway ?
Ans: It is a protocol converter.A gateway can accept a packet
formatted for one protocol and convert it to a packet formatted for another
protocol.It operates on all the seven layers of OSI model.
79.What do you mean by Data Terminal Equipment(DTE) ?
Ans: It is any device that is source of or destination for
binary digital data.At phycal layer it can be a terminal computer. They
generate or consume information.
80.What do you mean by Data Terminating Equipment (DCE) ?
Ans: Data circuit terminating equipment includes any
functional unit that transmit or receives data in the form of an analog or
digital signal through a network.DTE generates digital data and passes them to
a DCE ,the DCE converts the data to a form acceptable to the transmission media
and sends the converted signal to another DCE on the network.
81.What do you mean by protocol stack ?
Ans: The list of protocols used by certain system ,one
protocol per layer is called protocol stack.
82.What do you mean by peer ?
Ans: Entities comprising the corresponding layers on different
machines are called peers.It may be
•
hardware device.
• processes
• human being
peers communicate by using protocol.
83.What do you mean by broadcasting ?
Ans: Broadcast system allow addressing a packet to all
destination by using a special code in address field.when packet is transmitted
it is received and processed by every machine on the network.
84.What are the advantages of broadcast network.
Ans:
• a single communication channel is shared by all computers.
• packets are transmitted and received by all the computer.
• address field is attached to whom it is intended.
• multicasting is used in network.
85.What do you mean by point to point network?
Ans: Point to point network consist of many connections
between individual pair of machines.large networks are point to point.Routing
algorithm plays an important in point to point network.It uses stored ad
forword technique.It is a packet switching network.
86.What are the design issue of layers ?
Ans: The design issue of layer are
• Addressing technique.ie source and destination address
• Types of communication
• Error control
• Order of message.
• Speed matching
• Multiplexing and demultiplexing.
87.What are the protocols in application layer ?
Ans: The protocols defined in application layer are
• TELNET
• FTP
• SMTP
• DNS
88.What are the protocols in transport layer ?
Ans: The protocols defined in transport layer are
• TCP
• UDP
89.Define TCP ?
Ans: It is connection oriented protocol.It consist byte
streams oeiginating on one machine to be delivered without error on any other
machine in the network.while transmitting it fragments the stream to discrete
messages and passes to interner layer.At the destination it reassembles the
messages into output stream.
90.Define UDP ?
Ans: It is unreliable connectionless protocol.It is used for
one-shot,client-server type,requesr-reply queries and applications in which
prompt delivery is required than accuracy.
91.Define IP ?
Ans: Internetwork protocol (IP) is the transmission mechanism
used by TCP/IP protocol.It is an unreliable and connectionless datagram
protocol.It provides no error checking and tracking.
92.What do you mean by client server model ?
Ans: In client server model ,the client runs a program to
request a service and the server runs a program to provide the service.These
two programs communicate with each other. One server program can provide
services to many client programs.
93.What are the information that a computer attached to a TCP/IP
internet must possesses ?
Ans: Each computer attached to TCP/IP must possesses the following information
• Its IP addesss
• Its subnet mask
• The IP addesss of the router.
• The Ip address of the name server.
94.What is domain name system(DNS)?
Ans: Domain Name System (DNS )is a client server application
that identifies each host on the internet with a unique user friendly name.
95.What is TELNET ?
Ans: TELNET is a client –server application that allows a user
to log on to a remote machine,giving the user access to the remote system.
TELNET is an abbreviation of terminal Network.
96.What do you mean by local login and remote login ?
Ans: When a user logs into a local time-sharing system ,it is
called local login. When a user wants to access an application program or
utility located on a remote machine,he or she performs remote login.
97.What is Network Virtual Terminal ?
Ans: A universal interface provided by TELNET is called
Network Virtual Terminal(NVT) character set.Via this interface TELNET
translates characters (data or command) that come from local terminal into NVT
form and delivers them to the network.
98.What do you mean by Simple Mail Transfer Protocol ?
Ans: The TCP/IP protocol that supports electronic mail on the
internet is called Simple Mail Transfer Protocol.SMTP provides for mail
exchange between users on the same or different computer and supports Sending a
single message to one or more recipient Sending message that include text,
voice,video,or graphics.Sending message to users on network outside the
internet.
99.What is Hypertext Transfer Protocol(HTTP) ?
Ans: It is the main protocol used to access data on the World
Wide Web .the protol transfers data in the form of plain
text,hypertext,audio,video,and so on. It is so called because its efficiency
allows its use in a hypertext environment where there are rapid jumps from one
document to another.
100.What is URL ?
Ans: It is a standard for specifying any kind of information
on the World Wide Web.
101. What is World Wide Web ?
Ans: World Wide Web is a repository of information spread all
over the world and linked together.It is a unique combination of
flexibility,portability,and user-friendly features .The World Wide Web today is
a distributed client-server service,in which a client using a browser can
access a service using a server.The service provided is distributed over many
locations called web sites.
102.What is HTML ?
Ans: Hypertext Markup Language (HTML) is a language for
creating static web pages