Showing posts with label placements. Show all posts
Showing posts with label placements. Show all posts
HCL Placement Paper 2010

1. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown.
(A) 1/60     (B) 1/15     (C) 3/20     (D) 3/5    (E) 3/4
Ans : c) 3/20

2. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross profit of 20 percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the discount?
(A) 20%    (B) 40%    (C) 50%    (D) 60%    (E) 66.6%
Ans : c) 50%

3. How many integers n greater than and less than 100 are there such that, if the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?
(A)5 (B)6 (C)7 (D)8 (E)9
Ans) 8

4. An investor purchased a shares of stock at a certain price. If the stock increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?
(A) 25    (B) 50    (C) 75    (D) 100    (E) 125
Answer : B) 50

5. At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be what percent of the original price of the 5 tickets?
(A) 20% (B) 33.3% (C) 40% (D) 60% (E) 66.6%
Ans : c)40%

6. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina works independently at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A) 2/3     (B) 3/4     (C) 1     (D) 2    (E) 3
Ans : (E) 3

7. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?
(A) 7    (B) 6     (C) 5     (D) 4     (E) 3
Ans : (C) 5

1) In a murder case there are four suspects P,Q,R,S. Each of them makes a statement. They are
p: “I had gone to the theatre with S at the time of the murder”.
q: “I was playing cards with P at the time of the murder”.
r: “Q didn’t commit the murder”.
s: “R is not the murderer”.
Assuming the only one of the above statement is false and that one of them is the murderer, who is the murderer?
a) P
b) Q
c) R
d) Cann’t be concluded
e) S
Ans: E r and s are true as first two statements are contradictory. thus either P or S is murderer. as q is not murderer, he is telling truth that P was with him. hence S is murderer.

2) Mohan earned twice as much as Deep. Yogesh earned rs.3/- more than half as much as deep. If the amounts earned by Mohan,Deep,Yogesh are M,D,Y respectively, Which of the following is the correct ordering of these amounts?
a) M < D < Y
b) M < Y < D
c) D < M < Y
d) It cann't be determined from the information given
e) D < Y < M
Ans : d

3) Statistics indicate that men drivers are involved in more accidents than women drivers. Hence it may be concluded that
a) sufficiently information is not there to conclude anything
b) Men are actually better drivers but drive more frequently
c) Women Certainly drive more cautiously than Men
d) Men chauvinists are wrong about women’s abilities.
e) Statistics sometimes present a wrong picture of things

4) What does the hex number E78 correspond to in radix 7 ?
a) 12455    b) 14153   c) 14256        d) 13541    e) 13112
Ans : d)

5)Given that A,B,C,D,E each represent one of the digits between 1 and 9 and that the following multiplication holds:
A B C D E
X 4
E D C B A

what digit does E represent ?
a) 4    b) 6    c) 8   d) 7
Ans: c

6) HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate, How many copies can the machine make in 6 min.?
a) 900   b) 600     c) 360     d) 240        e) 150
Ans: a

7) if a=2,b=4,c=5 then a+b c c a+b
a) 1      b) 11/30     c) 0     d) -11/30    e) -1
Ans: b

8) 10^2(10^8+10^8) =10^4
a) 2(10)^4     b) 2(10)^6    c) 10^8     d) 2(10)^8       e) 10^10

Ans: b

9) Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers independently but at the same time, produce n units in 2 hours. how long would it take V alone to produce n units?
a) 1 hr 26 min    b) 1 hr 53 min      c) 2 hr 30 min      d) 3 hr 30 min    e) 3 hr 20 min

Ans: d (e)

10) if q <> 0 and k = qr/2 -s, then what is r in terms of k,q,s?
a) 2k+s q    b) 2sk q     c) 2(k-s) q     d) 2k+sq q      e) 2(k+s) q
Ans: e

Six knights – P,Q,R,S,T and U – assemble for a long journey in two traveling parties. For security, each travelingparty consists of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point theknights can, if they wish, rearrange their traveling parties before continuing, again in two parties along separatenorthern and southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with the following conditions:
P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly, can never travel together. p must travel in the same party with S Q can’t travel by the southern route U can’t change routes

11) If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route, the other members of this party besides P and U must be
a) Q and S    b) Q and T   c) R and S    d) R and T      e) S and T
Ans: e

12) If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following is not a possible traveling party and route?
a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route
Ans: b

13) If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different pX-Mozilla-Status: 0009by the northern route, then T must travel by the
a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U
Ans: a

14) If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the northern route, the other members of this party besides U must be
a) P and S    b) P and T      c) Q and R     d) Q and T    e) R and T
Ans: c

15) If, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from one traveling party to the other traveling party, that knight must be
a) P      b) Q    c) R    d) S       e) T
Ans: e

PAPER – II

1. How many of the integers between 25 and 45 are even ?
(A) 21    (B) 20     (C) 11     (D) 10      (E) 9
Ans: d)10

2. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5 miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was
(A) Rs 1.56     (B) Rs 2.40    (C) Rs 3.00      (D) Rs 3.80     (E) Rs 4.20
Answer :d)Rs 3.80

3. A computer routine was developed to generate two numbers (x,y) the first being a random number between 0 and 100 inclusive, and the second being less than or equal to the square root of the first. Each of the following pair satisfies the routine EXCEPT
(A) (99.10)  (B) (85.9)   (C) (50.7)   (D) (1.1)    (E) (1.0)
Answer : A) (99.10)

4. A warehouse had a square floor with area 10,000 sq.meters. A rectangular addition was built along one entire side of the warehouse that increased the floor by one-half as much as the original floor. How many meters did the addition extend beyond the original buildings ?
(A) 10    (B) 20     (C) 50    (D) 200    (E) 500
Ans: c)50

5. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m and then lost 2 seconds every 5 minutes. What time was indicated on the watch at 6.30 p.m of the same day if the watch operated continuously that time ?
(A) 5:56     (B) 5:58    (C) 6.00    (D) 6.23      (E) 6.26
Ans : E) 6.26

6. A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water, approximately what percent of the resulting solution in the jug is salt?
(A) 7.5%     (B) 9.5%       (C) 10.5%     (D) 12%    (E) 15%
Ans : A) 7.5%

7. A plane travelled K miles in the first 96 miles of flight time. If it completed the remaining 300 miles of the trip in 1 minute, what was its average speed in miles per hour for the entire trip ?
Ans 300+k)/97 * 60

8. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross profit of 20 percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the discount?
(A) 20%     (B) 40%    (C) 50%     (D) 60%    (E) 66.6%
Ansr :c) 50%

10. How many integers n greater than and less than 100 are there such that,if the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?
(A) 5    (B) 6    (C) 7     (D) 8     (E) 9
Ans : (D) 8

11. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown.
(A)1/60   (B)1/15     (C)3/20    (D)3/5   (E)3/4
Ans :c)3/20

12. An investor purchased a shares of stock at a certain price.If the stock increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?
(A) 25     (B) 50    (C) 75      (D) 100   (E) 125
Ans :B)50

13. At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be What percent of the original price of the 5 tickets?
(A) 20%    (B) 33.3%   (C) 40%   (D) 60%   (E) 66.6%
Ans : c)40%

14. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A) 2/3    (B) 3/4    (C) 1   (D) 2    (E) 3
Ans :E)3

15. A sink has 12 lits of water some quantity of water is taken out. if the remainng water is 6 litres less then the water taken out then quantity of water taken out is.
a. 3   b. 6   c. 9   d. 1

16. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?
(A) 7    (B) 6    (C) 5   (D) 4   (E) 3
Ans: C) 5

17. which is the 4 digit number whose second digit is thrice the first digit and 3'rd digit is sum of 1’st and 2'nd and last digit is twice the second digit.
1. 2674     2. 1349   3. 3343   4. 3678

18. In a straight highway 2 cars starts from the same point in opposite directions each travels for 8 Kms and take left turn then travel for 6 Kms what is the distance between them now.
1. 16      2. 20     3. 25    4. 10
HCL

1. Which of the following involves context switch,
(a) system call
(b) privileged instruction
(c) floating point exception
(d) all the above
(e) none of the above
Ans: (a)

2. In OST, terminal emulation is done in
(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer
Ans: (b)

3. For 1 MB memory, the number of address lines required,
(a)11
(b)16
(c)22
(d) 24
Ans. (b)



4. Semaphore is used for
(a) synchronization
(b) dead-lock avoidance
(c) box
(d) none
Ans. (a)

5. Which holds true for the following statement
class c: public A, public B
a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none
Ans. (a)

6.Preproconia.. does not do which one of the following
(a) macro
(b) conditional complication
(c) in type checking
(d) including load file
Ans. (c)

7. Piggy backing is a technique for
a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement
d) retransmission
Ans. (c)

8. Given the following statement
enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may}
What is the value of may?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 11
(e) None of the above
Ans (e)

9. Find the output for the following C program
i=20,k=0;
for(j=1;j9 && Y++!=10 && Y++>10)
{printf("%d", Y);
else
printf("%d", Y);
}

Ans. 13

12. Find the output for the following C program
f=(x>y)?x:y
a) f points to max of x and y
b) f points to min of x and y
c) error
Ans. (a)

13. What is the sizeof(long int)
(a) 4 bytes
(b) 2 bytes
(c) compiler dependent
(d) 8 bytes

14. a=2, b=3, c=6
Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c
Ans : 0.3

15.. What does the hex number E78 in radix 7.
(a) 12455
(b) 14153
(c) 14256
(d) 13541
(e) 131112
Ans. (d)

16.. 10 : 4 seconds :: ? : 6 minutes
Ans. 900

Questions 17 - 21 are to be answered on the following data
 A causes B or C, but not both
 F occurs only if B occurs
 D occurs if B or C occurs
 E occurs only if C occurs
 J occurs only if E or F occurs
 D causes G,H or both
 H occurs if E occurs
 G occurs if F occurs

17. If A occurs which of the following must occurs
I. F and G
II. E and H
III. D
(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I,II, & III
(e) I & II (or) II & III but not both
Ans. (e)

18. If B occurs which must occur
(a) D
(b) D and G
(c) G and H
(d) F and G
(e) J
Ans. (a)

19. If J occurs which must have occured
(a) E
(b) either B or C
(c) both E & F
(d) B  
(e) both B & C
Ans. (b)

20. Which may occurs as a result of cause not mentioned
I. D
II. A
III. F
(a) I only
(b) II only
(c) I & II
(d) II & III
(e) I,II & III
Ans. (c)

21. E occurs which one cannot occurs
(a) A
(b) F
(c) D
(d) C
(e) J
Ans. (b)

22.A man fixed an appointment to meet the manager, Manager asked him to come two days after the day before the day after tomorrow. Today is Friday. When will the manager expect him? (repeated from previous papers)
Ans: Monday

23.A man said he spent 1/6 of his as a child, 1/12 as salesman in a liquor shop, 1/7 and 5 years as a politician and a good husband respectively. At that time Jim was born. Jim was elected as Alderman four years back. when he was half of his age. What is his age? (repeated from previous papers)
Ans: 84 years

24.Jack,Doug and Ann, 3 children had a running race while returning from school.Mom asked who won the race. Then Jack replied" I wont tell you I will give u clue, When Ann takes 28 steps Doug takes 24 steps, meantime
I take 21 steps. Jack explained that his 6 steps equals Droug's 7 steps and Ann's 8 steps. Who won the race?
Ans: Doug


25. Every day a cyclist meets a car at the station. The road is straight and both are traveling in the same direction. The cyclist travels with a speed of 12 mph.One day the cyclist comes late by 20 min. and meets the car 5miles before the Station. What is the speed of the car?
Ans: 60 mph
26.A lady goes for shopping. She bought some shoestrings. 4 times the number of shoestrings, she bought pins and 8 times, handkerchiefs. She paid each item with their count as each piece's cost. She totally spent Rs. 3.24.How many handkerchiefs did she buy?

27. Complete the series :
a) 3,6,13,26,33,66,__
b) 364,361,19,16,4,1,___( " " " )
Ans : a) 63
          b) 1

28. Lucia is a wonderful grandmother. Her age is between 50 and 70.Each of her sons have as many sons as they have brothers. Their combined number gives Lucia?s age. What is the age?
Ans: 64

29.There are two towers A and B. Their heights are 200ft and 150ft respectively and the foot of the towers are 250ft apart. Two birds on top of each tower fly down with the same speed and meet at the same instant on the ground to pick a grain. What is the distance between the foot of tower A and the grain?
Ans:90ft

30. Grass in lawn grows equally thick and in a uniform rate. It takes 40 days for 40 cows and 60 days for 30 cows to eat the whole of the grass. How many days does it take for 20 cows to do the same?
Ans: 120

TECHNICAL

31. What is the output of the following problem ?
#define INC(X) X++
main()
{
int X=4;
printf("%d",INC(X++));
}

a)4           b)5               c)6            d)compilation error             e) runtime error
Ans : d

32. what can be said of the following
struct Node {
char *word;
int count;
struct Node left;
struct Node right;
}
a) Incorrect definition
b) structures cannot refer to other structure
c) Structures can refer to themselves. Hence the statement is OK
d) Structures can refer to maximum of one other structure
Ans :c)

33. What is the output of the following program
main()
{
int a=10;
int b=6;
if(a=3)
b++;
printf("%d %d\n",a,b++);
}
a) 10,6                 b)10,7               c) 3,6              d) 3,7            e) none
Ans : a

34. What can be said of the following program?
main()
{
enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR};
Months X = JAN;
if(X==1)
{
printf("Jan is the first month");
}
}
a) Does not print anything
b) Prints : Jan is the first month
c) Generates compilation error
d) Results in runtime error
Ans: b

35. What is the output of the following program?
main()
{
char *src = "Hello World";
char dst[100];
strcpy(src,dst);
printf("%s",dst);
}strcpy(char *dst,char *src)
{while(*src) *dst++ = *src++;
}
) "Hello World" b)"Hello" c)"World" d) NULL e) unidentified
 Ans: d) NULL
.
36 .What is the output of the following program?
main()
{
int l=6;
switch(l)
{ default : l+=2;
case 4: l=4;
case 5: l++;
break;
}
printf("%d",l);
}
a)8                 b)6                   c)5                 d)4               e)none
Ans : a) 8

37.What is the output of the following program?
main()
{
int x=20;
int y=10;
swap(x,y);
printf("%d %d",y,x+2);
}
swap(int x,int y)
{
int temp;
temp =x;
x=y;
y=temp;
}
a)10,20             b) 20,12               c) 22,10             d)10,22               e)none
Ans:b

38. Which of the following about the following two declaration is true
i ) int *F()
ii) int (*F)()

a) Both are identical
b) The first is a correct declaration and the second is wrong
c) The first declaraion is a function returning a pointer to an integer and the second is a pointer to function returning int
d) Both are different ways of declarin pointer to a function
Ans : c)

39. What are the values printed by the following program?
#define dprint(expr) printf(#expr "=%d\n",expr)
main()
{
int x=7;
int y=3;
dprintf(x/y);
}
a) #2 = 2               b) expr=2                 c) x/y=2               d) none
Ans: c)x/y=2

40. Which of the following is true of the following program
main()
{
char *c;
int *p;
c =(char *)malloc(100);
ip=(int *)c;
free(ip);
}

41. output of the following.
main()
{
int i;
char *p;
i=0X89;
p=(char *)i;
p++;
printf("%x\n",p);
}
Ans:0X8A

42. which of the following is not a ANSI C language keyword?
Ans: Function.

43. When an array is passed as parameter to a function, which of the following statement is correct choice:
a) The function can change values in the original array
b) In C parameters are passed by value. The funciton cannot change the original value in the array
c) It results in compilation error when the function tries toaccess the elements in the array
d) Results in a run time error when the funtion tries to access the elements in the array
Ans: a)

44. The type of the controlling expression of a switch statement cannot be of the type
a) int            b) char                c) short          d)float             e) none
Ans : d

Questions 41-45
Six knights - P,Q,R,S,T and U - assemble for a long journey in Two ravelling parties. For security, each travellingparty Consists of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point the knights can, if they wish, rearrange their travelling parties before continuing, again in two parties along separate northern and southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with the following conditions P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly,can never travel together. p must trave in the same party with sQ cann't travel by the southern route U cann't change.

41. If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route,the other members of this party besides P and U must be
a) Q and S
b) Q and T
c) R and S
d) R and T
e) S and T
Ans: e

42. If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the  following is not a possible travelling party and route?
a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route
Ans: b

43.If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the northern route, the other memnbers of this party besides U must be
a) P and S
b) P and T
c) Q and R
d) Q and T
e) R and T
Ans: c

44. If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different parties, and R travels by the northern route,then T must travel by the
a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R        
e) northern route with R and U
Ans: a

45.  if, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from one travelling party to the other traveling party, that knight must be
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) T
Ans: e

46. How many of the integers between 25 and 45 are even ?
(A)21               (B)20            (C)11               (D)10           (E)9
Ans:d

46. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5 miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was
(A)Rs 1.56           (B)Rs 2.40                 (C)RS 3.00            (D)Rs 3.80           (E)Rs 4.20
Ans :d

47. A computer routine was developed to generate two numbers (x,y) the first being a random number between 0 and 100 inclusive, and the second being less than or equal to the square root of the first. Each of the followin pair satisfies the routine EXCEPT
(A) (99.10)                  (B) (85.9)                C) (50.7)                (D) (1.1)      (E) (1.0)
Ans: A

48. A warehouse had a square floor with area 10,000 sq.meters. A rectangular addition was built along one entire side of the warehouse that increased the floor by one-half as much as the original floor. How many meters did the addition extend beyond the original buildings ?
(A)10                 (B)20               (C)50                     ( D)200                (E)500
Ans: c

49. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m and then lost 2 seconds every 5 minutes. What time was indicated on the watch at 6.30 p.m of the same day if the watch operated continuously that time ?
(A)5:56                   ( B)5:58                          (C)6.00                 (D)6.23            (E)6.26
Ans :E

50 .A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water, approximately what percent of the resulting solution in the jug is salt?
(A)7.5%                   (B)9.5%                     (C) 10.5%               (D)12%               (E)15%

51.A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross profit of 20 percent of the cost.What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the discount?
(A)20%              (B)40%                  (C)50%                  (D)60%             (E)66.6%
Ans :c

52. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown.
(A)1/60               (B)1/15                  (C)3/20                   (D)3/5                  (E)3/4
Ans :c

53.How many integers n greater than and less than 100 are there such that,if the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?
(A)5                   (B)6                      (C)7                      (D)8                     (E)9
Ans :D

54.An investor purchased a shares of stock at a certain price.If the stock increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?
(A)25                 (B)50                    (C)75                     (D)100               (E)125
Ans :B

55.At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be what percent of the original price of the 5 tickets?
(A) 20%              (B) 33.3%                  (C) 40%                 (D) 60%                 (E) 66.6%
Ans :c

56. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A) 2/3                       (B) 3/4                      (C) 1                  (D) 2                  (E) 3
Ans :E

57.A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?
(A) 7                      (B) 6            (C) 5                  (D) 4                    (E) 3
Ans :C

58.
main()
{
int i;
clrscr();
printf("%d", &i)+1;
scanf("%d", i)-1;
}
a. Runtime error.
b. Runtime error. Access violation.
c. Compile error. Illegal syntax
d. None of the above
Ans: d,

59.
main(int argc, char *argv[])
{
(main && argc) ? main(argc-1, NULL) : return 0;
}
a. Runtime error.
b. Compile error. Illegal syntax
c. Gets into Infinite loop
d. None of the above
Ans: b
60.
main()
{
int i;
float *pf;
pf = (float *)&i;
*pf = 100.00;
printf("\n %d", i);
}
a. Runtime error.
b. 100
c. Some Integer not 100
d. None of the above

Ans: d
MySQL is a relational database management system (RDBMS), that runs as a server providing multi-user access to a number of databases.The official MySQL Workbench is a free integrated environment developed by MySQL AB, that enables users to graphically administer MySQL databases and visually design database structure.
Here are few Mysql interview questions
1. How do you start and stop MySQL on Windows?
- net start MySQL, net stop MySQL
2. How do you start MySQL on Linux?
- /etc/init.d/mysql start
3.Explain the difference between mysql and mysqli interfaces in PHP?
- mysqli is the object-oriented version of mysql library functions.
4. What’s the default port for MySQL Server?
- 3306
5. What does tee command do in MySQL?
- tee followed by a filename turns on MySQL logging to a specified file. It can be stopped by command notee.
6. Can you save your connection settings to a conf file?
- Yes, and name it ~/.my.conf. You might want to change the permissions on the file to 600, so that it’s not readable by others.
7. How do you change a password for an existing user via mysqladmin?
- mysqladmin -u root -p password “newpassword”
8. Use mysqldump to create a copy of the database?
- mysqldump -h mysqlhost -u username -p mydatabasename > dbdump.sql
9.Have you ever used MySQL Administrator and MySQL Query Browser? Describe the tasks you accomplished with these tools.

10. What are some good ideas regarding user security in MySQL?
- There is no user without a password. There is no user without a user name. There is no user whose Host column contains % (which here indicates that the user can log in from anywhere in the network or the Internet). There are as few users as possible (in the ideal case only root) who have unrestricted access.
11.Explain the difference between MyISAM Static and MyISAM Dynamic.
- In MyISAM static all the fields have fixed width. The Dynamic MyISAM table would include fields such as TEXT, BLOB, etc. to accommodate the data typeswith various lengths. MyISAM Static would be easier to restore in case of corruption, since even though you might lose some data, you know exactly where to look for the beginning of the next record.
12. What does myisamchk do?
- It compressed the MyISAM tables, which reduces their disk usage.
13. Explain advantages of InnoDB over MyISAM?
- Row-level locking, transactions, foreign key constraints and crash recovery.
14. Explain advantages of MyISAM over InnoDB?
- Much more conservative approach to disk space management – each MyISAM table is stored in a separate file, which could be compressed then with myisamchk if needed. With InnoDB the tables are stored in tablespace, and not much further optimization is possible. All data except for TEXT and BLOB can occupy 8,000 bytes at most. No full text indexing is available for InnoDB. TRhe COUNT(*)s execute slower than in MyISAM due to tablespace complexity.
15.What are HEAP tables in MySQL?
- HEAP tables are in-memory. They are usually used for high-speed temporary storage. No TEXT or BLOB fields are allowed within HEAP tables. You can only use the comparison operators = and <=>. HEAP tables do not support AUTO_INCREMENT. Indexes must be NOT NULL.
16. How do you control the max size of a HEAP table?
- MySQL config variable max_heap_table_size.
17.What are CSV tables?
- Those are the special tables, data for which is saved into comma-separated values files. They cannot be indexed.
18. Explain federated tables.
- Introduced in MySQL 5.0, federated tables allow access to the tables located on other databases on other servers.
19. What is SERIAL data type in MySQL?
- BIGINT NOT NULL PRIMARY KEY AUTO_INCREMENT
20. What happens when the column is set to AUTO INCREMENT and you reach the maximum value for that table?
- It stops incrementing. It does not overflow to 0 to prevent data losses, but further inserts are going to produce an error, since the key has been used already.
21.Explain the difference between BOOL, TINYINT and BIT.
- Prior to MySQL 5.0.3: those are all synonyms. After MySQL 5.0.3: BIT data type can store 8 bytes of data and should be used for binary data.
22. Explain the difference between FLOAT, DOUBLE and REAL.
- FLOATs store floating point numbers with 8 place accuracy and take up 4 bytes. DOUBLEs store floating point numbers with 16 place accuracy and take up 8 bytes. REAL is a synonym of FLOAT for now.
23. If you specify the data type as DECIMAL (5,2), what’s the range of values that can go in this table?
- 999.99 to -99.99. Note that with the negative number the minus sign is considered one of the digits.
24. What happens if a table has one column defined as TIMESTAMP?
- That field gets the current timestamp whenever the row gets altered.
25. But what if you really want to store the timestamp data, such as the publication date of the article?
- Create two columns of type TIMESTAMP and use the second one for your real data.
26. Explain data type TIMESTAMP DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP
- The column exhibits the same behavior as a single timestamp column in a table with no other timestamp columns.
27. What does TIMESTAMP ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP data type do?
- On initialization places a zero in that column, on future updates puts the current value of the timestamp in.
28. Explain TIMESTAMP DEFAULT ‘2006:09:02 17:38:44′ ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP.
- A default value is used on initialization, a current timestamp is inserted on update of the row.
29. If I created a column with data type VARCHAR(3), what would I expect to see in MySQL table?
- CHAR(3), since MySQL automatically adjusted the data type.